Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   Het Hongarije Nieuwsblad                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad

woensdag 4 juli 2012

BUDAPEST en veel warmte..

Wel hebben we voor twee dagen de hop-on hop-off bus genomen. Dat doen we in iedere grote stad en dat bevalt ons prima. Het is een mooie stad aan de Donau. Pest ligt beneden, daar vind je ook het parlement, wat een prachtig gebouw is dat aan de Donau ligt. Veel musea, kerken en veel mooie huizen in Jugendstil en art-decostijl. Maar ook de grootste synagoge van Europa ligt daar, prachtig! Daar hoort een grote begraafplaats bij met heel veel anonieme graven. In het getto zijn erg veel joden gestorven door uitputting en kou.

Er is ook een museum bij waar we een rondleiding kregen van een gids die ons in 20 minuten werkelijk alles vertelde over de Holocaust en de foute rol van de regeringsleiders van Hongarije daarin.. de joods feestdagen van Jom Kipoer, Jos Hasana en Hanukka. De Chanuka kandelaar met 8 kaarsen. De messen die gebruikt werden bij de Bar Mitswa. De gedekte tafel voor de sabbath.. ongelooflijk wat een informatie in zo'n korte tijd. Maar in Pest vind je ook de winkelstraten. En veel restaurants en terrasjes. We bezochten ook nog het volkenkundig museum en leerden zo wat meer over de folklore van de Hongaarse bevolking. Buda ligt op een heuvel en eromheen is het ook bergachtig. Hier vind je veel historische gebouwen en vanaf de Belvedère heb je een schitterend zicht over de Donau met haar bruggen en de stad. We maakten ook nog een boottocht over de Donau, die echt niet blauw is hier..

En we volgden het advies van Jan Willem en bezochten het Labyrint. Heel bijzonder om zo onder een wijk door te lopen en te beseffen dat hier mensen gewoond hebben. Een beetje luguber was het ook wel, spookachtig verlicht. De ruimte waar Dracula opgesloten heeft gezeten en zijn grafsteen die daar ook te bezichtigen was versterkten dat gevoel zeker. En toen we op het eind langs de toiletten kwamen wilde ik wel even plassen. De toilet sloot met een ijzeren deur.

Maar toen ik er na die plas weer uit wilde bleek er geen klink aan de binnenkant te zitten... Opgesloten...

En dan in die omgeving, zo ver onder de grond.......

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!