Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   Het Hongarije Nieuwsblad                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad

zaterdag 3 maart 2012

Bezoek aan Dunaújváros

Dunaújvaros is een stad aan de Donau, niet ver van Budapest, zo ongeveer een kleine 50km ten zuiden ervan. Dunaújváros betekent "Nieuwstad aan de Donau", en die naam is goed gekozen. Dunaújváros ligt op de plaats van een klein dorp Dunapentele, waarbij begin jaren 1950 een gehele nieuwe industriestad uit de grond werd gestampt, helemaal uit het niets en rondom een hoogoven en staalcomplex, aan de Donau.

Er werd voor gekozen om het complex hier te vestigen omdat dit een goed compromis was tussen het ontwikkelen van landelijk gebied en de veiligheid van een centrale locatie in het land. Dunaújváros werd na een paar jaar omgedoopt tot Sztalinváros (Stalinstad), tijdens de Hongaarse opstand weer Dunapentele, na het neerslaan van de opstand weer Sztalinváros, en uiteindelijk vanaf 1960 opnieuw het neutralere Dunaújváros.

Als je door Dunaújváros loopt, helaas was het nogal mistig die middag, dan valt ook meteen op dat vrijwel de hele stad in de jaren 1950 is gebouwd.

De stijl van de gebouwen is.......

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!