Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   Het Hongarije Nieuwsblad                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad

vrijdag 2 maart 2012

Bezoek aan Debrecen

Debrecen is na Budapest, de tweede grootste stad van Hongarije, met evenals Budapest een rijke geschiedenis. Debrecen is het meest bekend als het Calvinistische Vaticaan van Oost Europa. In het centrum zijn er dan ook vele verwijzingen te vinden naar de protestantse geschiedenis.

Het meest in het ook springend is de Nagytemplom, de Grote kerk van de stad. Met ruim 3000 zitplaatsen inderdaad een kolossaal gebouw en ongetwijfeld een van de grootste Protestantse kerken ter wereld. De toren is ook aardig om te beklimmen, van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over het centrum. En in de toren hangt de grote klok die gegoten is uit het brons van Oostenrijkse kanonskogels. Ook speelde de kerk een rol in de Hongaarse revolutie tegen de Oostenrijkers in 1848. Debrecen was in deze revolutionaire tijd de provisorische hoofdstad van Hongarije.

In de kerk werd de onafhankelijkheidsverklaring afgelezen door Lajos Kossuth. Deze verklaring (of althans een kopie daarvan), hangt nog altijd aan de muur. De revolutie was niet succesvol, maar leidde wel tot Hongarije's onafhankelijkheid in 1867.

Ook de Gereformeerde theologische universiteit is prominent aanwezig in de stad. De universiteit bezit ook een museum van met name de Hongaarse Gereformeerde geschiedenis. Maar ook over Nederland is het een en ander aanwezig.

Aan de muur hingen wat gravures van......

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!