Wie denkt een verkeersboete uit het buitenland achteloos naast zich neer te kunnen leggen, komt bedrogen uit. Dit zijn de spelregels.
Al is de automobilist nog zo snel, Justitie achterhaalt hem wel. Dit geldt niet alleen in Nederland, maar ook over de grens.
Kentekenregister
Maar daar blijft het niet bij. Er is in de Europese Unie afgesproken dat EU-lidstaten het kentekenregister van andere lidstaten kunnen raadplegen voor het voorkomen en opsporen van strafbare feiten.
In oktober 2011 is een nieuwe EU-richtlijn in werking getreden die erin voorziet dat het kentekenregister van een andere lidstaat ook kan worden geraadpleegd bij verkeersovertredingen.
Deze richtlijn - die uiterlijk november 2013 moet worden geïmplementeerd - beperkt zich vooralsnog tot de acht meest voorkomende verkeersovertredingen, zoals snelheidsovertredingen en door rood licht rijden.
Maar Nederland wil met landen individuele afspraken maken om het register ook open te stellen voor andere verkeersovertredingen. Kortom: het wordt voor andere landen steeds makkelijker om je te vinden, als je een verkeersovertreding hebt begaan.
Boete-overdracht
Als een ander EU-land niet zelf de boete wil innen, of dat te omslachtig vindt, mag het de zaak ook overdragen aan Nederland, dat de opbrengst dan zelf mag houden. Deze taak wordt uitgevoerd door het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), dat inmiddels boetes int uit Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Zweden, Finland, Polen en Hongarije.
Je krijgt dezelfde boete opgelegd als........
KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!