Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   Het Hongarije Nieuwsblad                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad

zondag 22 januari 2012

Leven in Hongarije en Pálinka drinken

Pálinka de nationale drank van Hongarije, zelfgestookt of gewoon gekocht

In Hongarije wonen of er op vakantie zijn, zonder kennis gemaakt te hebben met de beroemde Pálinka is bijna niet voor te stellen. Vooral niet als je op het platteland woont of geniet van een plattelandsvakantie. Pálinka behoort naast de beroemde Hongaarse wijn 'Égri bikavér' ook wel 'Stierenbloed' genoemd, tot de nationale drank in Hongarije. Het is een vruchtenbrandewijn met een percentage alcohol beginnend meestal bij 37% oplopend tot 52%.

De sterkste versie is bij de Hongaren favoriet. Pálinka wordt van verschillende soorten fruit gestookt. Appels, peren, abrikozen, pruimen en nog veel meer variaties. Ook worden diverse soorten fruit met elkaar vermengd om er vervolgens het geliefde drankje van te stoken.

Een precies tijdstip waarop Pálinka wordt gedronken is niet te geven. Het wordt altijd en overal bij iedere gelegenheid gedronken. Een dag werken op het Hongaarse platteland begint met een glaasje Pálinka. Een koffiepauze gaat meestal vergezeld met een glaasje Pálinka, vooral als er gasten bij zijn. Volgens de Hongaren zelf is de vroege morgen het beste tijdstip om een Pálinka te drinken en deze moet goed gekoeld zijn.

Lauwe, of kamertemperatuur Pálinka vinden de Hongaren niet lekker. Geschonken wordt in een borrelglaasje dat nogal groot uit kan vallen. Drinken doe je Pálinka door het glaasje in één teug achterover te kieperen. Ben je geen ervaren alcoholdrinker, dan is deze methode niet aan te bevelen, tenzij je binnen een paar seconden stomdronken wilt worden.

Zodra je als medebewoner van het dorp buiten bezig bent in de tuin of.....

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!