Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   Het Hongarije Nieuwsblad                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad

maandag 23 januari 2012

Fietsen langs de Donau, van Wenen naar Boedapest

Györ, Hongarije

We rijden langs een onttakeld winkelcentrum, ooit een trefpunt van grensverkeer. Nu rijdt iedereen over de snelweg, een paar kilometer verderop. Pas als we een drankje willen kopen, realiseren we ons dat we het eurogebied hebben verlaten; we moeten een paar kilometer terugrijden naar de geldautomaat om forinten te trekken. De dorpen hier hebben verder weinig voorzieningen en zijn opmerkelijk landelijk en eenvormig: een brede straat met aan weerszijden een greppel, een smal voetpad en daarlangs bescheiden vrijstaande huizen met een keurig erf. We vinden een plekje voor de tent in een buitenwijk van de stad Györ, waar een vriendelijke baas zijn ruime achtertuin tot een gezellige minicamping heeft omgebouwd. Györ blijkt ook al verrassend gezellig, met een mooi centraal plein waar de inwoners flaneren en voetgangersstraten vol fris geschilderde barokgevels, allemaal fraai verlicht.

De zondvloed van Pannonhalma

We houden de Donau een tijdje voor gezien en buigen na Györ af naar het zuiden, richting Veszprém en het Balantonmeer. Als we op het terras van het restaurant van de abdij van Pannonhalma goulashsoep zitten te eten betrekt de lucht razendsnel en breekt er een daverend onweer los. Als het na een uurtje weer droog is, fietsen we verder, maar dan is het opnieuw raak. Zo'n zondvloed hebben we nog nooit meegemaakt en we zijn blij dat we nog net op tijd in een benzinestation kunnen schuilen, al vrezen we voor het dak, dat dreigt te bezwijken onder het water en de rukwinden.. Doordat er al eerder extreem veel regen is gevallen, is de bodem helemaal verzadigd en stroomt het water in razende vaart van de akkers de weg op.

De straten in het dorp zijn in modderbeken veranderd en........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!