Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   Het Hongarije Nieuwsblad                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad

zaterdag 8 januari 2011

Hongaarse keuken - Wikipedia

De Hongaarse of Magyaarse Keuken, deze keuken is Karakteristiek voor het land Hongarije nog beter gezegd de keuken van,de Magyaren die nu verspreid wonen over diverse landen en in sommige landen zoals Slowakije en Transsylvanië ( tegenwoordig onderdeel van Roemenië) grote minderheden zijn . De Traditioneel Hongaarse gerechten zijn primair gebaseerd op vleesgerechten, Seizoen groenten, fruitsoorten, verse broodsoorten, Kazen en honing. Later daar ook gevogelte bij gekomen, zoals Gans (Hongaarse ganzenlever is wereldberoemd) en Eend. De Hongaarse keuken is een typisch voorbeeld van een boerenkeuken, maar erg evolutioneerd. Het is nu de smaakvolste keuken van Midden -Europa. Verder hebben de turken en oostenrijkers (wederzijds) veel invloed op de keuken gehad.

Belangrijkste Gerechten

Hongaren hebben over het algemeen passie voor koken en hun keuken, bestaande uit soepen, dessert’s, pasta’s pannenkoeken (palacsinta). Ook is er veel rivaliteit tussen regionale varianten van hetzelfde gerecht , (een voorbeeld hiervan is de Hongaarse hete vissoep genaamd visserssoep of halászlé in het Hongaars, deze soep wordt anders bereid aan de oevers van de twee grote Hongaars rivieren, de Donau en de Tisza). Diverse soorten gebak (zoals dominocakes).

Twee belangrijke elementen van de Hongaarse keuken, dat slecht wordt opgemerkt door de Hongaren, maar wel enthousiast wordt onthaald door de buitenlanders zijn de verschillende soorten groenten stoofpotten, die főzelék genoemd worden. Maar ook de koude fruitsoepen, zoals koudekersensoep. Vlees stoofpoten, casseroles, steaks, geroosterd varken , Rundvlees, gevogelte, lamsvlees, op verschillende manieren bereid en Hongaarse worsten (kolbász).Een voorbeeld van een Hongaarse worstsoorten zijn de overbekende Debrecener worsten en winter salami zijn hoofdbestanddelen van de Hongaarse keuken. Verder zijn de diverse mixen van verschillende vleessoorten een traditioneel onderdeel van de Hongaarse keuken. Goulash, gefileerde pepers, gefileerde wortels of Fatányéros (Hongaarse mixed grill op houten platen) kan gecombineerd worden met varkensvlees en rundvlees. In heel exclusieve gerechten worden diverse fruitsoorten zoals pruimen and abrikozen meegekookt met het vlees, meestal gecombineerd met risotto,noodles en aardappelen. De Hongaarse keuken staat ook bekend om zijn verschillende soorten kazen het bekendst is túró (een verse kwarkkaas), maar ook crèmeachtige kazen en Hongaarse kazen zoals Trappista,Pálpusztai en Liptauer.

Diverse vissoorten zoals forel,snoekbaas,zalm,riviertong,karper en riviertong. Ook zijn ganzenlever en foie gras en gedroogde rode vruchten belangrijk...........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!