Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   Het Hongarije Nieuwsblad                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad

zondag 12 december 2010

Szaloncukor

Szaloncukor (letterlijk: „het woonkamersuikergoed“) is een type van snoepjes traditioneel verbonden aan Kerstmis in Hongarije. Het wordt gewoonlijk gemaakt van fondantje, langs behandeld chocolade en verpakt in glanzende gekleurde folie, die dan op wordt gehangen De boom van Kerstmis als decoratie.

De traditie van het hangen van dit suikergoed op de boom van Kerstmis begon in 19de eeuw. Het werd genoemd szaloncukor omdat de boom gewoonlijk zich in de woonkamer bevond (szalon in Hongaars). (Cukor middelen „suiker“ of „suikergoed“). De naam komt uit Duits-Oostenrijkse „Salonzuckerl“, vandaar dat was de originele naam „szalonczukkedli“.

Suikergoed van het fondantje kwam oorspronkelijk in een paar aroma's (vanille en aardbei bijvoorbeeld), maar nu is er een grote verscheidenheid van verschillende soorten suikergoed, met inbegrip van gelei, kokosnoot, hazelnoot en veel andere aroma's. Het wordt gewoonlijk gehangen op de boom met koorden of kleine metaalhaken.

KLIK HIER om het hele artikel te lezen op WorldLingo