Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   Het Hongarije Nieuwsblad                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad

zaterdag 25 december 2010

Stierenbloed

Ooit was Egri Bikavér, ofwel Stierenbloed, een van bekendste Hongaarse wijnen. Er zijn twee regio’s waar deze wordt gemaakt.

De bekendste is Eger in het noordoosten van het land, niet ver van de wijnstreek waar die andere beroemde Hongaarse wijn, Tokaji Aszú, vandaan komt. De wijn dankt zijn bekendheid mede aan de naam. Stierenbloed spreekt tot de verbeelding. Er hoort bovendien een spannend verhaal bij.

Over moedige soldaten die in de zestiende eeuw de stad Eger verdedigden tegen de overmacht van het Ottomaanse leger. Zij dronken zich moed in met de plaatselijke rode wijn, waarna de aanvallers op de vlucht sloegen voor de onverschrokken Hongaarse helden.

Stierenbloed op het etiket deed het zo goed in de supermarkten, dat de inhoud er al snel niets meer toe deed. Na de inferieure wijn die in de jaren zeventig en tachtig werd verkocht, leek het imago van Bikavér voorgoed onherstelbaar te zijn beschadigd.

Terug

Maar: Egri Bikavér is terug. En wat kan hij lekker zijn. Egri Bikavér is altijd een blend van minimaal drie druivenrassen, te kiezen uit onder andere Kékfrankos (Blaufränkisch), Cabernet Sauvignon, Merlot, Kékoportó (Portugieser), Kadarka, Blauburger, Kékmedoc, Zweigelt, Cabernet Franc, Syrah en Pinot Noir......

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!