Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   Het Hongarije Nieuwsblad                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad

zondag 22 december 2013

Kerstmarkten

De laatste maanden heb ik regelmatig uit onze eigen ervaringen verhaald. Hoe we in Hongarije geïnteresseerd zijn geraakt, hoe onze eerste rondreis verliep, wat we allemaal beleefden, eigenlijk van alles wat. Laatst waren wij in de "Jász-Nagykun-Szolnok-megye" (wat een naam...) provinciehoofdstad, Szolnok, om daar van de kerstmarkt te genieten. En wat gebeurt er? Niets. Eigenlijk hebben we helemaal niet genoten en dat was gelijk weer een aanleiding voor het volgende artikeltje.

Vroeger, voor de 90-er jaren, bestond Kerstmis in Hongarije net zo goed als overal elders, maar er werd publiekelijk weinig aandacht aan besteed.

Kerstmis was een christelijk feest en wie daar aandacht aan wilde besteden deed dat maar thuis, in strikte familiekring. Kerstmis werd ook niet op 25 december gevierd maar, om de een of andere duistere reden, op kerstavond, op 24 december. Traditioneel wordt dan een knal -paprika- rode en vaak pikante riviervissoep gegeten, eventueel gevolgd door gepaneerde gebakken riviervis en, wanneer heel serieus uit de band werd gesprongen, gevolgd door heerlijke en typisch Hongaars/Roemeens gevulde koolrolletjes (töltött káposzta).

Kerstmis werd door de overheid niet zo uitbundig gevierd met als gevolg dat, door de traditionele viering thuis, restaurants gesloten waren en de hotels boden, voor zover er met Kerstmis "Überhaupt" reizen naar Hongarije werden georganiseerd, een soort "feestelijk noodrantsoen" als kerstdiners aan.

Na het opengaan van de grenzen kwam een ander soort Kerstmis in beeld. Kerstmis naar een Duits/Oostenrijks model met kerstmarkten, met meer toeristen en met service in de hotels, want de Hongaarse vertegenwoordigers in het Hongaarse buitenland kregen door, dat bij zulke gelegenheden veel meer winst kon worden gemaakt.

Waar rond de kersttijd meer toeristen kwamen..........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!