De discussies rond Zwarte Piet zijn een mooie aanleiding om te reflecteren op onze eigen geschiedenis. Het koloniale verleden bijvoorbeeld – nog niet eens zo lang geleden nog realiteit. In het Eye Film Museum toont filmmaker Péter Forgács in Sluimerend Vuur beelden uit Nederlands-Indië van 1900 tot 1940.
De expositie is geen chronologische vertelling of opsomming uit een tijdperk en een rijk dat op het punt stond tot een einde te komen. Forgács verzamelde uit de collectie van Eye Museum homemovies over het dagelijkse leven in de voormalige Nederlandse kolonie.
De montages ervan zijn te zien op zestien verschillende schermen in de expositieruimte. Ze worden begeleid door muziek of een voice-over die fragmenten uit brieven uit de tijd – uit de collectie van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land en Volkenkunde – voorleest.
Het mooie aan de tentoonstelling is dat..........
KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
KLIK HIER voor meer informatie over Péter Forgács in de Wikipedia !!!
De Hongaarse filmmaker Péter Forgács (Boedapest, 1950) is een vooraanstaand found footage-filmmaker. Hij compileert nieuw werk uit amateurfilms en plaatst daarmee historische gebeurtenissen in nieuw perspectief plaatst, zoals in de serie Private Hungary (1988-2008). Forgács kreeg in 2007 de Erasmusprijs voor zijn bijdrage aan ‘de cultuur en het historisch bewustzijn in Europa’. Hij maakte bijna veertig films op, waaronder De maalstroom, ‘Angelos’ Film, Miss Universe 1929, El perro negro en drie grote installaties.