Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   Het Hongarije Nieuwsblad                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad

zondag 8 september 2013

Het metrogevoel van: Boedapest

Deze keer staat het metronetwerk van Boedapest centraal, één van de meest vooruitstrevende steden op het gebied van metrovervoer.

Vraag naar transport groter

Tijdens de tweede industriële revolutie groeide niet alleen de economische mogelijkheden als een speer, ook de vraag naar snel transport werd groter. Met de komst van steeds goedkoper staal, betere stoommachines, praktische elektromotoren en stroomvoorziening kon aan deze wens worden voldaan. Op land werden steeds meer spoorwegen aangelegd en groter groeiende steden experimenteerden met nieuwe vormen van openbaar vervoer. In de steden bleek vooral ondergronds elektrisch vervoer erg handig te zijn. Een van de meest vooruitstrevende steden was Boedapest.

1896

De eerste metrolijn van Boedapest werd al in 1896 geopend en was ook meteen de eerste metrolijn op het Europese vasteland. Niet iedereen zal het hier overigens mee eens zijn, want in 1875 werd in Istanbul de Tünel geopend. Het grootste verschil tussen deze twee lijnen is dat de Tünel een ondergrondse kabelspoorbaan was met twee stations en de andere een volwaardige metrolijn met meerdere stations.

Millennium Underground

De directe reden voor de bouw van de metro in Boedapest was.........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!