Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   Het Hongarije Nieuwsblad                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad

zondag 14 april 2013

Jan Rook schrijft over het Hongaarse wijnhuis Oremus

Wijnkenner en liefhebber Jan Rook schrijft sinds 1997 over alles wat met wijn te maken heeft op zijn website Wijnplein.nl. Recent proefde hij Hongaarse wijnen van het wijnhuis Oremus en schreef een prachtig artikel, dat ik jullie niet wil onthouden.

Oremus: Hongaarse topper onder Spaanse supervisie

Na de Tweede Wereldoorlog werden de wijngaarden - die nu behoren tot het Hongaarse wijnhuis Oremus - genationaliseerd. Het communisme was niet geïnteresseerd in kwaliteit, maar vooral in kwantiteit. Daar kwam na de val van het regime gelukkig een einde aan.

In 1991 begon de Spaanse familie Álvarez, eigenaar van het fameuze Vega Sicilia met de onderhandelingen om de wijngaarden in de Hongaarse wijnregio Tokaj over te nemen. In 1993 verwierf Vega Sicilia het bedrijf en de wijngaarden gaf het de naam ‘Oremus’. Oremos betekent in het Spaans: ‘Laat ons bidden’ en dit is Oremus in het Latijn.

Lange geschiedenis

De geschiedenis van de wijngaarden van dit domein in Tokaj gaat terug tot 1616 toen Prins György Rákóczi de wijngaarden van wat nu Oremus heet, verwierf. In 1631 maakte de Calvinistische predikant Maté Szepsi Lackó voor het eerst een wijn van door botrytis aangetaste druiven. Het werd de eerste Aszú. In 1993 verwierf Vega Sicila het bedrijf en gaf het de naam ‘Oremus’.

Er werd in de vernieuwing van het bedrijf veel geïnvesteerd en........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!