Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   Het Hongarije Nieuwsblad                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad

zondag 6 januari 2013

Hoe om te gaan met Hongaren? - Mária Ballendux – Bogyay

Hoe om te gaan met Hongaren?

Enkele praktische tips.

Binnen één land zijn er een grote verschillen in gedragspatronen. Boedapest, de bruisende hoofdstad van Hongarije met zijn hippe brasseries, chique koffiehuizen, beroemde spa’s en oude Turkse baden is heel anders dan het platteland. Als we over nationale eigenschappen praten, moeten we oppassen voor generalisatie en stereotypering. Toch zit in stereotypen een kern van waarheid. De tips voor het alledaagse leven gelden eveneens in het zakenleven. De invloed van de nationale cultuur van een land zit ook ingebakken in de manier van werken.

1. Wees niet zo direct in je communicatie met Hongaren. Het taalgebruik van Hongaren is niet zo gebiedend als van Nederlanders. Bijvoorbeeld, in plaats van: ik wil dit hebben, ik wil dit en dat geregeld hebben zeggen ze: ik zou dit graag geregeld willen hebben.

2. Wees beleefder met de Hongaarse vrouwen dan je gewend bent in Nederland. In de regel stellen vrouwen beleefdheid en aandacht daar op prijs, als het op de juiste toon gebeurt. Hongaarse mannen zijn meestal voorkomend en attent. Veel Nederlandse mannen hebben voorkomendheid naar vrouwen toe verleerd door de harde Nederlandse emancipatiebeweging van de vrouwen in de vorige eeuw.

3. Wees beleefd met begroetingen. Anders dan in vele andere culturen zijn de meeste Hongaren daadwerkelijk geïnteresseerd in het antwoord, als ze vragen: Hoe gaat het? Het wordt verwacht dat je er van meer over vertelt. Hongaren geven vaak een uitvoerig antwoord, ze houden niet van kort af zijn.

4. Hongaren zijn echte vertellers. Denk aan de vele Hongaarse koffiehuizen, waar ze urenlang kunnen zitten met koffie en water om te praten. Dat Hongaren uitvoerige praters zijn, zie je ook bij hun presentaties. In Hongarije wordt een kort verhaal door de meeste mensen niet serieus genomen. De Nederlandse presentatie is meestal doelgericht en strak gestructureerd.

5. Wees er bewust van dat de Hongaarse cultuur een affectieve cultuur is. Emoties zijn daar meer zichtbaar. Ouders verwachten ook meer „uiterlijke“ liefde van hun kinderen dan in Nederland.De mensen raken elkaar sneller aan als teken van sympathie.

6. Hongaren zijn snel enthousiast. Maar de vlam moet doorlopend aangewakkerd worden. Hun snel gedane beloftes komen ze vaak niet na. Je moet hen doorlopend waarschuwen.

7. Met elkaar samenwerken, daar komt het in Hongarije niet veel van.

8. Accepteer de Hongaarse eetcultuur. Hongaren besteden veel aandacht aan eten. De boordje - kaas – met – melk - lunch vinden ze somber en zeker onvoorstelbaar als je gasten hebt. Hongaren zijn gewend aan een behoorlijke warme lunch. Afspraak omhalf twaalf ’s ochtends in Hongarije? Ga er maar vanuit dat het gesprek een mislukking is als je niet wordt uitgenodigd om te blijven voor de lunch. Zet een Hongaarse lunchgast niet alleen maar brood en beleg voor, maar ook iets warms. Karnemelk wordt door Hongaren weinig gedronken. In Nederland betekent uitnodiging om 8 uur ’s avonds koffie met koekjes. In Hongarije vind je altijd warme eten op tafel. Accepteer hun gastvrijheid. Ze drukken hun liefde in eten uit

9. Schroom niet naar de juiste Hongaarse naam te informeren.

In het Hongaars komt eerst de achternaam daarna.........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

KLIK HIER voor de website van Mária Ballendux – Bogyay !!!