Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   Het Hongarije Nieuwsblad                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad

woensdag 14 november 2012

Szimpla !

De oudste metrolijn van het continent loopt in een rechte lijn van het Heldenplein naar de Donau. Hooguit een meter of vier onder het asfalt van het wegdek van de Andrassy schommelt dit antieke lijntje zijn dagelijkse route.

Op nummer 60 van de Andrassy was vroeger het hoofdkwartier van de geheime politie. Tussen het wegdek van de Andrassy, en de loop van het romantische metrolijntje, dus tussen het straatleven en het metroverkeer in zeg maar, een paar meter dieper in de grond, is in de kelders van het pand heel wat afgemarteld.

Het strenge grijze pand is nog niet zo lang geleden netjes opgeknapt voor toeristen. De lift brengt me eerst naar twee hoog, met strenge sovjet muziek uit de gangen en uit het trappengat, en boven wordt de beklemming sfeervol verder opgebouwd. Uniformen, sobere tv beelden met getuigen verklaringen, kaartjes van de uitbreiding van het derde rijk, van de sovjet unie, en dan natuurlijk de glotieuse verzetsstrijd die Hongarije in 1956 de vrijheid gaf.

Van de begane grond ga ik.........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!