Tijdens de Nacht van de Geschiedenis 2011 werd de Libris Geschiedenis Prijs uitgereikt aan schrijver-journalist Jaap Scholten. Opmerkelijk, want door een NRC redacteur werd dit boek als enige van de genomineerden geen geschiedenisboek genoemd. De jury daarentegen noemde het een sympathiek en belangrijk boek. Zoals juryvoorzitter Agnes Jongerius het zei: dit boek verteld een geschiedenis die verteld moest worden. En dat is ook meteen de conclusie die je na het lezen van dit boek trekt.
Over de lyrische en de geëngageerde schrijftrant van Scholten kan gediscussieerd worden. Scholten is getrouwd met een Hongaarse van adellijke afkomst en daar begint zijn betrokkenheid bij het land en haar geschiedenis. Samen maakten ze talloze reizen door Roemenie en Hongarije en spraken daar met afstammelingen van de aristocratie. Na 1945 werd de adel in deze landen door het communistische regime systematisch vervolgd en tewerkgesteld.
Door de vele gesprekken die aan de basis liggen van dit boek, heeft het een hoog journalistiek karakter. Enerzijds een reden waarom het niet direct als geschiedenisboek zou kunnen worden beschouwd. Anderzijds is de oral history een steeds belangrijker component in de geschiedschrijving. Het is een middel waardoor een verteld verhaal dichtbij de lezer kan worden gebracht. De positie van Scholten in dit verhaal is duidelijk, vanaf het begin.
Hij omschrijft de adel als.......
KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!