Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   Het Hongarije Nieuwsblad                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad

zaterdag 28 januari 2012

Het Art Nouveau mozaiëk triptiek van A. Dudits

Introductie

Een rijke Joodse eigenaar van een brouwerij, een architect die in die jaren voornamelijk voor de middle- en upperclass van de Joodse samenleving ontwierp en een gevestigde kunstenaar. Die drie ingrediënten hebben geleid tot én een zeer bijzonder gebouw in district VIII. van Budapest én een mozaiëk triptiek dat tot een van de meest bijzondere Art Nouveau kunstwerken op de gevels van panden van Budapest behoort.

Toelchting op het mozaiëk triptiek

Het triptiek dat door de kunstenaar Andor Dudits is ontworpen is te vinden hoog op de gevel van het pand aan de VIII. Népszinház utca 22 in Budapest. Zodanig hoog tegen de gevel geplaatst dat u óf een verrekijker óf een fototoestel met een grote zoom nodig heeft om alle details waar te kunnen nemen. Want die zijn er in overvloed, maar alleen waar ten emen van zeer dichtbij. Daarbij is de locatie, een drukke weg/trambaan én niet de meest prettige straat in Budapest, ook niet een plek waar makkelijk en in alle rust het kunstwerk kan worden bekeken. Wie de maker is van het mozaiëk triptiek is onbekend, maar gezien de kwaliteit moet dit in het atelier van Miksa Róth hebben plaatsgevonden.

De website Szecesszio schreef eerder een beschouwing over dit kunstwerk maar........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!