Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   Het Hongarije Nieuwsblad                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad

zondag 6 februari 2011

Furmint

De furmint is één van de belangrijkste druiven in Hongarije. Hij is weliswaar bekend geworden als de belangrijkste component in de zoete Tokaji Aszú, maar furmint is meer dan dat. Er worden ook prachtige droge varianten van deze wijn gemaakt: geconcentreerd, elegant, lichtvoetig of juist vol.
Er zijn verschillende soorten furmint bekend, zelfs rode. De allerbekendste is echter de witte furmint. De trossen hebben middelgrote besjes met een geelgroene kleur.

Ze zijn gestippeld, hebben een dikke schil en zijn zeer sappig. Er worden reductieve en oxidatieve wijnen van gemaakt.
In Hongarije kennen we de druif al sinds de 13e eeuw. Waarschijnlijk komt hij uit de Balkan, al zeggen sommmige deskundigen dat zijn oorsprong in Noord-Frankrijk ligt. Omdat hij al zo lang voorkomt hier in het land, wordt de furmint beschouwd als een Hongaarse, inheemse druif.

Vindplaats:

In Hongarije wordt de furmint op 4.000 ha verbouwd. Het is de derde meestvoorkomende druif die kwaliteitswijnen voortbrengt. In Tokaj is hij goed voor 60% van de druiventeelt. In Somló vind je hem op 400 ha (40%), waarmee dit wijngebied de tweede furmintregio in het land is............

hongaarse wijnen: Furmint