Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   Het Hongarije Nieuwsblad                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad

vrijdag 14 januari 2011

Bikal Renaissance: eerste avonturenpark van Hongarije groot succes!

Een druk bezocht avonturenpark zonder levensgevaarlijke pythons en duizelingwekkende achtbanen. Dat is het op 1 april 2010 in Bikal geopende themapark Elmenybirtok te Bikal. Daar, vlakbij barokstad Pècs, komt de Renaissance opnieuw tot leven.

Je stapt er zo een middeleeuwse stad binnen. Aan de poort staan noeste ridders met opgeheven zwaard klaar om elke snoodaard aan te vallen. Het plaatsje zelf oogt vriendelijker. Middeleeuwse vakwerkhuisjes, ambachtelijke winkels en een Middeleeuwse herberg maken haar pittoresk.

Stad

Een lucht van vers gebakken brood komt de bezoeker tegemoet. Een bakker haalt zo juist een plank vol kadetjes uit de oven. Een vrouw met een hoofddoek, lange baaien rok en bloezende blouson haast zich naar hem toe. Aan haar arm bungelt een rieten mandje. Andere ambachtslieden maken zelfgemaakte kaarsen, beelden, kleren, juwelen en snijden hout. Aan de bezoekers leggen ze hun werkwijze uit en leren ze het vak. In de herberg liggen op schotels hapklare maaltijden die gemaakt zijn naar oud-Hongaarse recepten. Op een ‘etlap’, Hongaars voor menu, staan ze vermeld met de daarbij behorende prijzen. In de stad bevindt zich ook de school. Daar leer je als kind van 3-18 jaar alles om page te worden. Vol interesse luisteren ze naar de lessen over een lang vervlogen cultuur. De leraar vertelt alles over volksgebruiken, tradities, oude spelen en dansen. Jongens worden opgeleid tot ridder en meisjes tot jonkvrouwen.

Dorp

Achter de stad voert een pad naar het door boerenland omgeven dorp. Aan een hobbelige zandweg liggen grote witte boerderijen met daken van stro. Op het plein staat een gebouw met een puntdak en ronde arcades. Daaronder slaat een smid hoefijzers voor het paard. De vlammen slaan hoog op en zorgen voor een grote hitte. Even verder vlecht een man manden terwijl een vrouw potten draait op een grote schijf. Kakelende kippen en andere dieren verwelkomen de bezoeker op de kinderboerderij. ‘We maken het park zo levend mogelijk’, zegt..........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!