Boedapest: Een krimpende stad
Europa krimpt en vergrijst, maar ieder land en stad wel in een ander tempo en op een eigen manier. De landen die het minst met krimp te maken hebben (o.a. Nederland,
Denemarken), lijken zich al het meest bewust van de gevolgen van demografische krimp, terwijl sommige Oost-Europese landen die nu al in bevolkingsaantal afnemen, daar nog nauwelijks beleid op hebben.
Het congres had dan ook vooral als doel het onderwerp onder de aandacht te brengen. Het idee heerst nog altijd dat groei altijd goed is en krimp moet worden voorkomen.
Er bestaat ook nauwelijks een planningstraditie voor krimp. In een aantal steden in het oosten van Duitsland wordt al wel gewerkt aan ruimtelijke planning voor krimp.
Wijken aan de randen van de steden worden daar afgebroken en binnenstedelijke centra opgeknapt. Ook in Japan wordt deze strategie toegepast.
Terwijl de meeste steden in West-Europa, maar ook de Verenigde staten tijdens de jaren ’70 en ’80 leegliepen doordat iedereen buiten de stad in de suburbs ging wonen, is dat in Boedapest pas na het afbreken van het ijzeren gordijn gebeurd. Gevolg is dat én de stad leegloopt én de bevolking als totaal in Hongarije afneemt.
Boedapest krimpt daarmee sterk. De gevolgen hiervan zijn te zien in de minder populaire wijken van de stad, hier is veel leegstand.
Tijdens een bezoek aan Magdolna, de wijk die met de grootste problemen kampt, was dit duidelijk te zien. Veel leegstand, waardoor de toch al kwetsbare wijk nog verder achteruit gaat.
Om deze wijk er weer bovenop te helpen, wordt hier aan stedelijke vernieuwing gedaan.
Eerste doel het verbeteren van de woningvoorraad en alle huizen te voorzien van eigen badkamers en keukens.
Twintig procent van de huizen in deze wijk heeft nog geen eigen badkamer en keuken. Naast veel leegstand kent Boedapest ook veel daklozen. In het kader van de stedelijke vernieuwing konden daklozen goedkope woonruimte krijgen als zij zelf meehielpen met het opknappen van de panden. Dit heeft een aantal geslaagde appartementencomplexen opgeleverd.
meer info:
http://www.eukn.org/
http://www.shrinkingcities.eu/
http://www.rev8.hu/